Comfortzone, erin of eruit?

comfortzone

‘Pap, ik moet morgen mijn spreekbeurt houden, maar ze vinden het verhaal en mij vast niet leuk.’ ‘Ga maar gewoon voor die klas staan, ze vreten je heus niet op’, was het nuchtere commentaar van mijn vader. Met de bibbers in mijn lijf stond ik voor de klas en toen de 10 minuten voorbij waren, was ik toch wel trots dat ik mijn Zeeuwse klasgenoten heb kunnen boeien met een verhaal over het mooie eiland Terschelling.

Comfortabel in jouw zone

In je leven word je vaak uitgedaagd dingen te doen waarvan je denkt dat ze niet bij je passen. Dingen als spreekbeurten houden, Parachutespringen of recentelijk in mijn geval ‘VLOGGEN’. Kom ik straks op terug. Tegenwoordig is het bijna een hype om ‘uit je comfortzone te stappen om te kunnen groeien’, maar ik ben het daar niet altijd mee eens. Hoezo dan? Waarom niet lekker comfortabel blijven, die zone heet toch niet voor niks zo?  

Opening in de cirkel

Okay, een paar stapjes eruit is helemaal niet erg. Heb ik ook gedaan in 2017. Op werkgebied was het wat minder comfortabel aan het worden. Wel een leuke baan, maar geen uitdagingen meer en geen mogelijkheid tot groei, herkenbaar? Daarom besloot ik niet in het comfortabele cirkeltje te blijven rondrennen, maar vatte ik de koe bij de hoorns en zocht een opening. Tijdens mijn onderzoek naar mijn kansen op de arbeidsmarkt, kwam ik tot de conclusie dat die op mijn leeftijd (destijds 55) nihil waren.  

Zelfontwikkeling

Omdat ik nog graag en met plezier wilde blijven werken, ben ik mezelf verder gaan ontwikkelen. Door cursussen te volgen over bloggen, virtual assistant en webassistant ben ik gekomen waar ik nu ben; eigenaar van Fijn Leesbaar en parttime secretaresse. Wie had vroeger gedacht dat ik naast een baan ook ondernemer kon zijn. Door deze stap ben ik persoonlijk gegroeid, ben ik trots op wat ik tot nu toe bereikt heb en heb daarbij ook nog eens veel meer energie dan voorheen. Zitten er dan geen grenzen aan uit je comfortzone stappen?

Grenzen stellen

Ik ben zeker van mening dat er grenzen aan zijn. Kom ik weer terug op vloggen. Vloggen, het woord alleen al geeft mij de kriebels. Met je camera of telefoon een filmpje van jezelf maken, waarin je je boodschap vertelt. Ik zie ze vaak voorbijkomen op LinkedIn of Facebook en sommige filmpjes – vlogs moet ik zeggen – zijn ook wel informatief, maar van vele gaan m’n haren overeind staan. Moeten ze nou echt zo nodig? En weet je waarom het is dat vloggen mij de kriebels geeft? Heel de wereld ziet je en heeft dan een mening over je. ‘Moet je lak aan hebben’, zeggen ze (heb ik niet). Maar het ergste vind ik; naar mezelf kijken en luisteren. Wat iedereen ook zegt, hoe leuk ze het filmpje van mij ook vinden, dit is mijn grens en hier ga ik niet overheen.

Conclusie

Dus, uit je comfortzone? Prima, maar doe het wel omdat jij het wil, niet omdat het moet. Heb ik ook gedaan, ik wilde het. En het feit dat ik hier dit blog zit te tikken bewijst dat ik inderdaad niet opgevreten ben.

Contact: Als je wilt weten wat ik doe en hoe ik jou met jouw teksten kan helpen, lees je dat op mijn website https://www.fijnleesbaar.nl. Op de Over mij-pagina staat ook best wat persoonlijke informatie. Maar vloggen, nee, daar krijg je me echt niet aan…

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.