Hoe ik in m’n eigen flexibiliteitsvalkuil donderde

Voor mijn opdrachtgevers en leidinggevende ben ik graag heel erg flexibel. Ik heb geleerd dat ik daarmee moet oppassen, omdat ik dan soms alle kanten opvlieg en de grote lijnen uit het oog verlies. Hoe ik daarachter kwam, lees je verderop.

Flexibel: Buigzaam, elastisch, gedwee, lenig, makkelijk, meegaand, soepel, toegeeflijk.

Letterlijk ben ik niet zo buigzaam, elastisch, lenig of soepel. Versleten tussenwerveltjes zijn daarvan de oorzaak. Op mij zijn meer de figuurlijke omschrijvingen van toepassing: makkelijk van aard, meegaand en toegeeflijk. Gedwee kan ik niet zeggen. Ik kan heel ver ergens in meegaan, maar als iets me niet zint, laat ik dat duidelijk weten.

Geen draaikont

Ik ben makkelijk van aard, maar zeker geen draaikont en waai niet met alle winden mee. Wel kan ik heel snel schakelen. Vraagt mijn leidinggevende bijvoorbeeld of ik even een spoedbriefje wil maken, omdat er een klant op zit te wachten, dan laat ik alles vallen. Zonder te morren doe ik dat tussenklusje. Daarbij zit noodzaak.

In loondienst werk ik tot 12.00 uur en soms komt een collega om 11.55u vragen of deze brief er vandaag nog uit kan. Hij had het zo druk gehad, dat hij niet eerder de tijd had om die brief samen te stellen. Zijn gebrek aan planning, betekent niet dat het voor mij spoed moet zijn. Keihard afwijzen doe ik niet, maar zeg dat ik zijn brief morgen als eerste zal verwerken. Meestal gaat dat wel goed. Totdat het een keer niet goed kwam na een spoedopdracht.  

Met open ogen de valkuil ingedonderd

Ja, ik ben te flexibel geweest. Op een dinsdagmiddag belde ze me op, of ik voor vrijdagmiddag het rapport gecorrigeerd kon hebben: 50 pagina’s. Tuuuurlijk, zei ik. Ik maakte de tijd ervoor vrij. Als een malle ging ik aan de gang om het werk af te krijgen. Zonder duidelijke afspraken, zonder structuur, zonder overzicht. Op donderdagavond kwam nog het laatste stukje. Toch nog maar even afmaken. Ik ben toch degene die zo flexibel is? Het was op het nippertje, maar het kwam goed.

Een paar weken daarna kwam dezelfde vraag en ze ging ervan uit dat dezelfde tijd als de vorige keer voldoende was. Ik zei weer: tuuuurlijk. Tijdens de opdracht zag ik wel dat er meer woorden te corrigeren waren (90 pagina’s), dus had ik eigenlijk meer tijd nodig, niet gevraagd. En de agenda gaf ook nog wat andere dingen aan. Die heb ik verzet of genegeerd. Op de meest incourante tijden was ik bezig om de opdracht af te krijgen. Maar helaas, haastige spoed … Lang verhaal kort; ze vond dat ik te veel fouten had laten zitten. Er kwam geen vervolgopdracht meer.

Ik was dus in m’n eigen valkuil gedonderd. Te flexibel geweest. Het vreselijke gevoel dat ik gefaald had, niet goed genoeg was, duurde heel lang. Ik zie nu in dat dat niet opschiet, want ik kan aan het verleden niets meer veranderen. Leermomentje: in het vervolg moet ik het anders doen.

Twee afspraken met mezelf

Ten eerste heb ik met mezelf afgesproken geen bloedspoedopdrachten meer aan te nemen. Tijdens spoed kan ik geen goede structuur aanbrengen in m’n werkzaamheden. Dat gaat ten koste van de kwaliteit. Ook door een te snelle correctie/redactie kan ik geen kwaliteit leveren. En kwaliteit kost nu eenmaal tijd.

In het Handboek voor de Redacteur van Aalbrecht en Wagenaar staat een lijstje, waarmee je kunt bepalen hoeveel tijd je nodig hebt voor corrigeren en redigeren. Op basis van ervaring en dat lijstje kom ik uit op een corrigeersnelheid van 2500 woorden per uur en een redigeersnelheid van 1200 woorden per uur. Redigeren is veel uitgebreider dan corrigeren en vereist meer nadenkwerk. Zo kan ik goed berekenen hoeveel tijd er nodig is voor een opdracht van zoveel woorden, waarna ik met de opdrachtgever een haalbare deadline afspreek. Het tijdsbestek staat dan vast.

In m’n agenda blok ik binnen die periode tijden af wanneer ik aan de opdracht werk. Zo’n planning werkt zoveel fijner dan als een malle aan het werk te gaan en maar te zien waar het schip strandt.

Ten tweede heb ik een vragenlijst gemaakt die ik voorleg aan de opdrachtgever. Waarschijnlijk zal ik die door voortschrijdend inzicht nog wel een aantal keer aanpassen. Wil je de lijst bekijken? Je vindt hem op m’n website.

Door deze twee afspraken met mezelf krijg ik meer overzicht en structuur in m’n werkzaamheden en kan ik op een voor mij relaxte manier aan de opdracht werken.

Ben je een ondernemer die e-books, rapporten, verslagen of andere lappen tekst schrijft en wil jij duidelijke afspraken maken over tekstcorrectie of -redactie en haalbare deadlines? Bel dan 06-82646455.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.