Ontdek het belangrijkste raakvlak tussen muziek en tekst…

raakvlak muziek en tekst

“Bam! Zo! Die modulatie er ineens over…waaattt???” Verschrikt kijk ik naar mijn zoon. We zitten The Voice te kijken. “Hoor je dat niet? Hij is gewoon lekker aan het zingen, zelfs ik vind het niet verkeerd, komt ineens die uithaal. Zo, uit het niets. Dat past echt niet in zo’n nummer.” Ik zeg dat die jongen dat samen met z’n coach vast wel overlegd heeft, anders zouden ze dat zo niet gedaan hebben. Volgens hem had er iemand met verstand van muziek (!) naar moeten luisteren en die had moeten zeggen dat die uithaal op die manier echt niet kon. En die coach had dan moeten zeggen hoe het wel moest. Vervolgens spuit hij een litanie aan wat er niet deugt aan het concept van TVOH, de jury (op Anouk na dan), de band, de zangers, de zangeressen, etc. Knap zoals hij het uitlegt. Ik heb er geen verstand van, maar het klinkt wel heel plausibel. Hij is per slot van rekening de muzikant bij ons thuis.

Lezen en luisteren

Zoonlief luistert naar muziek zoals ik tekst lees. Hij analyserend. Ik redigerend. Hij alert op valse noten, ritme, melodie en alle instrumenten hoort hij apart. Ik alert op tikfouten, grammatica, lengte van zinnen, samenhang en lay-out. En we hebben beiden er vaak een mening over.

Knap Nederlands schrijven

Een aantal dagen later krijg ik een e-mail van zelfde zoon met de vraag of ik even wil kijken naar zijn motivatiebrief. Die moet hij sturen om in aanmerking te komen voor een opleiding. Aandachtig lees ik het mailtje door. Inhoudelijk perfect. Ik zou willen dat ik zo gemakkelijk een motivatiebrief kon schrijven. Daar zit ik uren op te puzzelen en dan vind ik het nog niet goed genoeg. Wat mij opvalt aan zijn mail zijn de taalfouten. Dus beantwoord ik de mail en zet mijn bevindingen erbij. Zijn reactie: “Ja hoor, dat is toch helemaal niet belangrijk. Ze snappen heus wel wat ik bedoel.” Ik leg uit dat er inhoudelijk niets aan schort. Dat het een goede indruk van hemzelf geeft als zijn tekst foutloos geschreven is. Dat ze eerder een leerling aannemen die knap Nederlands schrijft dan eentje die er met z’n pet naar gooit. Hij vindt mijn uitleg plausibel, verbetert de fouten en drukt op verzenden. Helaas gaat de opleiding niet door, maar dat heeft andere redenen.

Raakvlak muziek en tekst

Muziek en tekst hebben een heel belangrijk raakvlak, namelijk de indruk die je ermee achter laat. Muzikanten doen hun uiterste best om in hun genre de mooiste muziek te maken en daarmee het publiek voor zich te winnen. Hoe muziek op iemand overkomt is subjectief en is afhankelijk van de smaak van de luisteraar. Die vormt zich op basis van wat hij hoort een mening over het liedje en de muzikant; een samenhang van inhoud en performance.

C’est la ton qui fait la musique.

Met tekst is het net zo.

Een imago is als goede muziek

Als schrijver doe je je stinkende best zo goed mogelijk over te komen bij je lezer. Net zoals die muzikant die zijn toehoorders wil raken met zijn muziek. Uiteraard draait het bij jou om waardevolle inhoud. Daar heeft je lezer wat aan. Maar tik-, spel-, grammaticafouten en/of onsamenhangende teksten doen afbreuk aan je imago. En afbreuk aan je imago betekent omzetlekkage. Dat snap je.

Wil je eerst eens laten onderzoeken of je misschien lijdt aan omzetlekkage? Vraag dan een vrijblijvende QuickScan aan. Mail me maximaal twee teksten en ontdek meteen waar het lekt.

nienke@fijnleesbaar.nl

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.